Srbija ima najniži izvoz po zaposlenom

Bez autora
Nov 06 2011

Srbija spada u grupu zemalja sa najnižim zaradama u regionu zato što ima i najniži izvoz po zaposlenom radniku. Na prosečnu zaradu od 383 evra, 527 evra je zarada od izvoza robe po zaposlenom u Srbiji, a mesečni fond zarada u Srbiji je oko 672 miliona evra.Među bivšim jugoslovenskim republikama zarada po zaposlenom od izvoza robe je jedino niža u Crnoj Gori - 250 evra, dok je prosečna zarada u toj zemlji 477 evra. Međutim, kada je u pitanju južni sused, ne treba zaboraviti da Crna Gora ima dodatni bonus - prilive od turizma.

Srbija ima najniži izvoz po zaposlenomEkonomista Miroslav Zdravković izjavio je danas da Srbija spada u grupu zemalja sa najnižim zaradama u regionu "zato što ima i najniži izvoz po zaposlenom radniku".

"Na prosečnu zaradu od 383 evra, 527 evra je zarada od izvoza robe po zaposlenom u Srbiji", rekao je Zdravković precizirajući da je mesečni fond zarada u Srbiji oko 672 miliona evra.

Među bivšim jugoslovenskim republikama zarada po zaposlenom od izvoza robe je jedino niža u Crnoj Gori - 250 evra, dok je prosečna zarada u toj zemlji 477 evra, ukazao je Zdravković koji je i urednik portala makroekonomija.org

Zdravković je, međutim, naglasio da, kada je u pitanju južni sused, ne treba zaboraviti da Crna Gora ima dodatni bonus - prilive od turizma.

Podaci do kojih je došao Zdravković pokazuju i da je prosečna zarada u Sloveniji 988 evra, dok je zarada po zaposlenom od izvoza robe 2.044 evra, u Hrvatskoj prosečna zarada je 742 evra, a zarada od izvoza po zaposlenom 744 evra.

U Bosni i Hercegovini prosečna zarada je 420 evra, a zarada od izvoza robe po zaposlenom 541 evra, u Makedoniji prosečna zarada je 338 evra, a zarada od izvoza robe po zaposlenom 648 evra.

"Prosečna zarada u najvećoj meri zavisi od toga koliko smo sposobni da izvezemo robe u evrima, što znači da isključivo na taj način možemo da poredimo zarade u regionu", objasnio je Zdravković.

Prema Zdravkoviću, kada se uporede prosečne zarade u bivšim jugoslovenskim republikama, one su niže od sprskih, samo u Makedoniji, mada je Makedonija imala veći izvoz po zaposlenom.

"Međutim", naglasio je Zdravković, "za Makedoniju važi i to da je imala manji pad broja zaposlenih nego što je imala Srbija u periodu krize u poslednje tri godine."

I fond mesečnih zarada je različit od zemlje do zemlje. Fond zarada u Sloveniji za 728.057 radnika iznosi ukupno 720 miliona evra, u BiH za 692.471 radnika 291 milion evra, u Makedoniji za 496.700 radnika 217 miliona evra i u Crnoj Gori za 167.955 radnika oko 80 miliona evra.

Zdravković je primetio da kada se uporede podaci, Srbija je treći po fondu zarada, ali i peta prema nivou prosečne zarade od svih šest posmatranih zemalja.

Ovaj ekonomista je naveo da se sprski izvoz u odnosu na ranije godine približio Hrvatskom, "što znači da će dinamički posmatrano i sprske zarade postepeno približavati hrvatskim"

"Možemo se osvrnuti pet ili 10 godina unazad i zaključiti da je danas srpska prosečna zarada malo iznad 50 odsto od hrvatske dok je pre pet godina bila na 30 odsto, pre deset godina na 15 ili 20 odsto. To znači da će srpska zarada sa pola prosečne hrvatske za pet godina dostihi 75 ili 85 odsto hrvatske, što su neke relacije koje su i postojale u bivšoj Jugoslaviji", mišljenja je Zdravković.

Zdravković je ukazao da su uporedne analize neophodne jer upućuju na to šta u Srbiji treba manjati, ali i u čemu je bolja od suseda.

"Povoljan pokazatelj je, recimo, da smo Hrvatsku pretekli izvozom u Nemačku, a Slovence izvozom u Rusiju. Znači, bitno je videti da pozitivnih pomaka ima, a sa druge strane uočiti šta su najveći problemi u srpskoj privredi kako bi se rešavali", zaključio je Zdravković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik